Španělská strava ovlivnila nejednu kuchyni
Stravování ve Španělsku nejvíce ovlivnili Arabové a Židé, kteří v těchto lokalitách dříve žili. V zemi můžete ochutnat typická tradiční jídla, ke kterým je vždy podáván zeleninový salát, ale i klasickou mezinárodní kuchyni. Mezi neodolatelné speciality patří smažené chobotničky, po kterých se můžou turisté přímo utlouct.
Španělsko vede v produkci olivového oleje, proto se není čemu divit, že je každé jídlo na tomto kvalitním oleji připravované. Mezi další používané suroviny rozhodně patří česnek, cibule nebo papriky a rajčata. Co se týče koření používá se nejčastěji šafrán a kmín.
Zvláštností je, že Španělé nekladou velký důraz na snídani, tak jako je to u nás. Pro ně je nejdůležitější oběd, který je podáván v odpoledních hodinách a má většinou několik chodů. Po vydatném obědě následuje siesta. Večeři si naopak dopřávají až ve večerních hodinách kolem 22 hodiny.
Rozhodně se zde nedodržuje pravidlo pěti malých porcí denně jako u nás. A když se zde setkáte s ovocem či zeleninou, tak bude většinou smažená či s olejem. Z tohoto důvodu nejspíše Španělsko bojuje také s rostoucím problémem obezity.
Když se budete chystat do restaurace v Barceloně, počítejte s vyššími cenami jídel než u nás. Pouze alkohol zde pořídíte za podobnou cenu. Obecně platí, čím blíže budete centru, tím více za pokrm zaplatíte. Nezapomeňte ale na to, že pitnou vodu lze pít jen balenou!
Více informací o Španělsku naleznete na spanelsko-web.cz.